Treceți la conținutul principal

Prezentat

Sărbători de iarnă 2022

 

Pastreaza onoarea


Pastreaza onoarea!

       Astazi scriu cate ceva despre lucruri frumoase. Am citit intr-un articol de pe NET cateva randuri despe onoare. Autorul vorbeste despre aceasta calitate in termeni sceptici. Dupa parerea lui, onoarea este pe cale de disparitie in societatea romaneasca actuala.
 "Onoarea nu-şi mai găseşte locul, verticalitatea şi rădăcinile în vremurile noastre." 
        Eu am alta parere si cred ca onoarea nu dispare.
        DEX defineste onoarea ca fiind integritate morala, probitate, corectitudine, demnitate, cinste.
       Imi place si un citat din Voltaire - „Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni și pentru sine”.
       Sunt suficiente cele doua idei pentru definirea acestei calitati. Cu onoarea vii aici in aceasta lume frumoasa si o folosesti pentru a te bucura de darul cel mai de pret pe care l-ai primit: viata. Onoarea este o stare de echilibru a omului normal. Pozitia de verticalitate trebuie mentinuta in permanenta, lucru ce se realizeaza simplu cu capul sus si privirea mereu inainte. De unde stii ca esti in starea de echilibru?  Ai oglinda. Acolo trebuie sa vezi un prieten asa cum sunt cei adevarati care iti spune direct daca ai luat-o prin aratura si te-ai abatut de la poteca dreapta. Daca in oglinda apare un dusman al tau atunci... intreaba un prieten. Trebuie sa iti asumi in fiecare moment consecintele actiunilor si asa vei fi in starea de echilibru. De la sistemele cibernetice stiu ca modelul matematic al traiectoriei suporta mici corectii pentru mentinerea pe drumul optim.
       Onoarea odata pierduta nu se mai recupereaza. Pentru toti oamenii normali onoarea se pierde greu pentru ca ei folosesc virtutea ca sa isi apere onoarea. Virtutea este un cumul de calitati: tarie de caracter, prudenta, cumpatare si dreptate.
         De ce ar alege cineva sa-si piarda onoarea? Foarte putin important si total neinteresant pentru ca acelea sunt exceptiile de la regula.
         Majoritatea face regula. 

Postări populare